вторник, 11 януари 2011 г.

Четири неща физически ни отличават ясно от животните. Три от тях, са специфични характеристики само на жената.

...
Чували сте шегата: "Жената не е като човека".
Интересното е, че от еволюционна гледна точка, жената е тази, която физически по-ясно се отличава от животните по три важни особености, за чиито произход има само теории.

Някъде, дълбоко в мен, винаги съм усещала, че жената не е като човека, но не и баш като животните.
Жената винаги е била и си остава загадка, много повече от мъжа.
В женската природа има нещо мистериозно необяснимо... еволюционно нелогично :))))))

Това са си мои спекулативни мисли.

За сега, нищо не ми пречи да вярвам, че ако в живота на земята има намеса на извънземни, то много необясними неща в еволюционната теория биха изглеждали по-ясни, както и че тази намеса, ако е станала, се е осъществила чрез "омешването" на земни човекоподобни животни (резултат от еволюцията) с "изобретен" от извънземните хибрид между женско животно и извънземно същество (нямам идея за пола му... най вероятно - андрогинно). Знаете за всевъзможните предположения за това, какво символизира ябълката, която Ева е нагризала и което деяние, според библията е сложило началото на донякъде злощасното ни съществувание като мислещи животни.
Даже съм си създала забавна теория относно причините за подобна "намеса" от страна на извънземните.
Но друг път ще ви разправям за моите самозабавлителни теоретични перверзии......

Безспорно, преобладаващото ни изправяне на два крака, съществено ни различава физически от всички по-нисши животни - примати и млекопитаещи.

Но най-поразителни от еволюционна гледна точка са три смайващи женски особености,
свързани със сексуалните ни навици, които съпътстват размножаването ни:

- способността на жените да се съвкупяват лице в лице;
- силният, но капризен женски модел на оргазъм
- и забележителната способност на жената да се чифтосва непрекъснато.
Съвкупяване лице в лице

Всички съвременни жени имат влагалище, наклонено надолу, а не назад, както е при всички други примати.
Поради това съвкуплението лице в лице става удобно и оргазмено.
В действителност при тази поза тазовата кост при мъжа се трие в клитора на жената и прави акта допълнително удоволствено стимулиращ.

Хората се съвкупяват в десетки други пози, но позата „лице в лице”, е символ на секса при човека.

Наклоненият надолу влагалищен канал при жената, позволяващ удоволственото практикуване на тази поза, може би се е развил чрез сексуална селекция.

Все още не са напълно изследвани причините жените да имат наклонено надолу влагалище, но се предполага, че ако „първобитната жена” е имала наклонено влагалище, е предпочитала съвкуплението лице в лице, за да могат партньорите й да виждат лицето й, погледа й и да уловят нюансите в изражението й и в шепота й.

Съвкуплението лице в лице усилва интимността, общуването и разбирателството. Затова както с големите си чувствителни гърди, така и с наклонените надолу влагалища нашите предшественички може би са създавали по-силни връзки със своите специални приятели и са раждали много повече деца. Така са предали тази особеност и на нас.
Друга смайваща женска особеност е „множественият оргазъм".

За разлика от мъжкият полов член, женските гениталии не изхвърлят всичката течност по време на оргазъм и ако жената знае как да го постигне, може да стигне до оргазъм много пъти.
Защо жените имат способността да изпитват множествен оргазъм, докато мъжете не могат?
Има различни спорни теории по този въпрос.

Антропологът Доналд Саймънс смята, че женският оргазъм не е пряко свързан със зачеването, той е ненужно анатомично и физиологично явление, запазило се в периода на еволюцията при жените само защото е имало голямо значение за мъжете.
Той сравнява женския оргазъм и клитора със зърната на гърдите при мъжете - безполезни придатъци, украсяващи тялото при единия пол, само защото са от жизнена необходимост за другия пол.

Саймънс прави заключението, че женският оргазъм не се е развил целенасочено, съобразявайки се единствено с факта, че при мъжете, оргазмът е от решаващо значение за осеменяването - пулсациите изхвърлят сперма във влагалището, а при жените не, независимо от сексуалната им отзивчивост, защото яйчниците отделяли яйцеклетки само веднъж месечно.

Друга теория обаче, изказва сериозни съмнения върху омаловажаването на женския оргазъм и твърди, че той играе решаваща роля за оплождането и се е развил еволюционно целенасочено, за да насърчи женските индивиди да търсят секс, да създават интимни връзки с репродуктивен мъжки индивид или допълнителен любовник, показвайки и изживявайки удовлетворението си от този партньор.

Клиторът е много чувствително кълбо от нерви, предизвикващо оргазъм, който е силно, пулсиращо физическо усещане и бурно емоционално преживяване.
Клиторът може да бъде сравняван по-скоро с главичката на пениса, отколкото със зърната на гърдите, които индивидуално при различните хора, независимо от пола им, имат и различна чувствителност. Гръдните зърна могат да бъдат ерогенна зона, но не и такава, предизвикваща чрез самостоятелно стимулиране оргазъм.

Освен това оргазмът е признак за удовлетворение. Мъжете обичат жените да стигат до оргазъм, защото това им дава увереност, че партньорката им е удовлетворена и може би по-малко склонна да търси секс другаде.
Женският оргазъм увеличава мъжкото самочувствие.
Защо иначе жените ще се преструват, че са стигнали до оргазъм?

За жената оргазмът е пътуване, променено състояние на съзнанието, друга реалност, която ескалира до хаос и след това извиква чувство на спокойствие, нежност и привързаност, които заздравяват взаимоотношенията й с партньора. Оргазмът й носи удовлетворение и я предразполага да остане в легнало положение. Тогава има по-малка вероятност спермата да изтече от влагалищния канал. Оргазмът стимулира физиологичните усещания за привързаност. По време на оргазъм хипофизата отделя окситоцин, който става основна причина за изпитваните удоволствия и сексуално удовлетворение.

И накрая, женският оргазъм очевидно кара жената да търси по-чести съвкупления, което неизбежно улеснява и зачеването.

Счита се, че оргазмът се е развил много преди прадедите ни да слязат от дърветата.
Всички женски примати и по-висши млекопитаещи имат клитор.

Клиторът при шимпанзетата е по-голям, отколкото при жените, както в относителен (в зависимост от размерите ), така и в абсолютен смисъл (независимо от тях ).
Щом женската се възбуди, тя започва да се съвкупява с трескаво темпо, което предполага, че женските шимпанзета стигат до оргазъм няколко пъти.

У женските индивиди при много видове се наблюдава промяна в кръвното налягане, дишането, сърцебиенето, напрежението в мускулите, хормоналното равнище и звученето на гласа, които наподобяват на реакцията на жената при оргазъм.

Оргазмът се среща и при много други същества.

Многократният оргазъм би бил също така приемлив за женските ни първобитни предшественички, които живеели по дърветата и чиято прехрана зависела от създаването на добри отношения с няколко мъжки индивида.

Жените обаче не стигат винаги до оргазъм.
Може би дори и тази особеност се е развила чрез селекция преди хилядолетия.
Жените успяват да достигнат оргазъм, когато не са напрегнати и с помощта на внимателни по време на секс, както и с дълготрайни, всеотдайни партньори.

Статистически е установено, че жените стигат до оргазъм, много по-редовно със съпрузите си, отколкото с тайните си любовници.

Проститутките по улиците, които се съвкупяват с непознати, стигат до оргазъм много по-рядко, отколкото момичетата на повикване, които се срещат с по-богати и внимателни клиенти. Може би тази капризност на оргазма е механизъм, който жените неволно са създали, за да могат да разграничат внимателния, търпелив Г-н Подходящ от безцеремонния или припрян Г-н Неподходящ.

Женският оргазъм може да не е нищо повече от ненужен придатък, последица от ембрионалния растеж, който е от такова решаващо значение за мъжката сексуалност, че се е запазил през еволюцията или е високо адаптивна характеристика в сложната женска стратегия за спечелване играта на съвкупяване.
На този етап това си остава загадка.Но най – приятната за хората женска загадка и по-интересната за учените, е забележителната способност на жената да се съвкупява, когато поиска, за разлика от женските индивиди при животните.За мъжките и женските индивиди от почти всеки друг вид сексът не е възможен по всяко време.

Защо?

Защото женските индивиди на сексуално репродуктивна възраст имат период на разгонване, а когато не са в такъв период, те обикновено отказват сношение с мъжкия индивид. Има само няколко изключения.*

Жените притежават редица различия в сравнение с другите животински женски индивиди: - те могат редовно да се сношават и да го правят през целия си месечен менструален цикъл;
- да извършват полов акт през по-голямата част от бременността си.
- както и да възобновяват половите си сношения веднага щом се възстановят след раждането - месеци или години преди отбиването на бебето.


Ако една жена желае, тя може да се съвкупява по всяко време, когато поиска, стига да има високо либидо.

Предлагат се няколко теории за изчезването на периодичността в разгонването при жената.

Според класическото обяснение, нашите предшественички са загубили разгонването, за да заздравят връзката с мъжкия индивид.

Способността на женската за съвкупление по всяко време й помагала да задържи своя "специален приятел". Това е интересна теория. Но много птици и някои млекопитаещи са моногамни и никой от тях, освен жените, не показват продължителна сексуална готовност.

Има и по-задълбочени обяснения за тази забележителна женска особеност.

Антропологът Хелън Фишер изказва предположението, че прелюбодеянието е довело до изчезването на разгонването.

Ако тайните съвкупления са осигурявали на първобитната жена и нейните съотечественички допълнителна защита и подкрепа, то тогава, да се съвкупяват винаги когато могат и условията го позволявали, е било от полза за жените.

Продължителната сексуална отзивчивост, е дала възможност на женските индивиди да преследват своите две фундаментални репродуктивни стратегии:

. укрепване на връзката с партньора
. и възможност за допълнителни сношения с други любовници.Несъмнено и екологическите фактори са допринесли за изчезването на периода на разгонване.

За нашите прадеди би било по-удобно да раждат малки през цялата година, а не всички бебета едновременно, което било в тежест на групата и ги превръщало в лесна плячка на хищните животни. Изчезването на разгонването улеснявало ражданията през цялата година.
Може би разгонването е било и допълнителен товар, част от хормоналната система, от която женските индивиди трябвало да се отърват, за да се приспособят физиологически към други външни условия.

И което е още по-важно, изчезването на разгонването може би се е оказало „купонче” за храна и различни привилегии от жизнена необходимост.

Щом мъжките шимпанзета убият животно и всички се съберат да молят за парче месо, разгонените женски шимпанзета получават допълнителни порции.
Може би женските индивиди в ранните общества също са се нуждаели от такива „подаръци” за да оцеляват и да живеят по-добре.

Затова, ако първобитната жена е имала малко по-дълъг месечен период на сексуална отзивчивост, да кажем двайсет дни от месеца, тя би поддържала по-дълги сексуални взаимоотношения със своя специален приятел и с тайните си любовници, осигурявайки си по този начин повече защита и повече храна.

И тя, и децата й, сигурно биха живели по-дълго.
Така се е развила тенденцията към все по-дълги периоди на сексуална отзивчивост.

По същия начин женските индивиди, които са се сношавали през по-голямата част от бременността си и по-скоро след раждането на детето, получавали допълнително храна и „подаръци” , оцелявали по-често, предавайки на съвременните жени непрекъснатата сексуална готовност.

Толкова великолепна е тази чудна особеност - непрекъснатата сексуална готовност, че сигурно е била кулминация от няколко природни и репродуктивни сили.


И все пак: жените изгубили ли са периода си на разгонване, или са придобили непрекъснат период на разгонване?


Изгубили са го. Жените не проявяват почти никакви признаци при овулацията по средата на цикъла. Малко преди яйцето да изскочи от яйцеклетката, лепкавата слуз на шийката става плъзгава, гладка и разтеглива. Някои жени чувстват спазми. Други леко кървят в този период. На трети косата се омазнява, гърдите им стават чувствителни или имат повече енергия от обикновено. Телесната температура на жената се повишава почти с цял градус по време на овулация и остава нормална или малко по-висока до следващата менструация. С повишаването на телесния волтаж електрическият заряд на жената се увеличава.

Като изключим всичко това обаче, овулацията е незабележима.

При това жените не полудяват за секс по средата на цикъла си.
Не всички примати показват издути, очебийни гениталии по време на разгонване.
Но по време на овулацията всички отделят подмамващи аромати и правят настоятелни жестове на ухажване. Затова думата разгонване на гръцки означава „щръклица".

Напротив, повечето жени дори не знаят кога могат да заченат. В действителност жената трябва да се съвкупява редовно, за да забременее, и да взема предпазни мерки, ако иска да го избегне.

За жените овулацията е скрита.

Какви са възможните последсвия от „скритата овулация"?!

Тя е довела до милиони и може би милиарди нежелани бременности.
От друга страна обаче, е донесла и редица преимущества.

Ако мъжът не знае кога жената е в периодът на овулация, той е длъжен да се съвкупява с нея редовно, за да роди тя дете. По този начин скритата овулация задържа "специалния приятел" в непрестанна близост до жената осигурявайки й необходимата защита, храна и подкрепа в грижите й за малките й.

Любовниците на първобитните жени не са знаели кога точно идва периодът им на овулация. Често са ухажвали и са се съвкуплявали с женските, като се е налагало за целта да проявяват продължителна грижа към тях и малките им.
Допълнителните любовници също са помагали за изхранването и грижите за малките.

Скритата овулация осигурявала на жената това, от което най-много се нуждаела за оцеляването си и отглеждането на децата - мъжки индивиди.

Мъжките индивиди получавали повече секс.
С изчезването на периода на разгонване женският партньор бил непрекъснато готов за секс. Любовниците били също в постоянна готовност.
При скритата овулация „съпругът" не е трябвало да отбива (да се бие с) други ухажори, както му се налагало „преди” - когато е имало ясно изразено разгонване, тъй като „жена" му и любовниците й, не проявявали „плашещите” предизвикващи конкуренция признаци на активност в периода на зачеването.
По този начин скритата овулация до някъде допринасяла за поддържането на спокойствието и мира в "стадото"(групата).

От всички последици, от тази забележителна женска особеност обаче, най-смайващата, била възможността за избор.

Освободена от овулационния цикъл на всички други животни и от приливите и отливите на сексуално желание, първобитната жена можела най-накрая да започне да избира любовниците си по-внимателно.

Въпреки че женските шимпанзета определено имат предпочитани сексуални партньори и понякога отклоняват половия акт с неприятни за тях мъжкари, като се оттеглят в решителния момент или отказват да заемат поза за сношение, те не могат да се преструват на уморени или да отблъснат ухажорите си с безразличие или обида. Химията ги кара да се чифтосват или да изнасилват.**

Освободени от месечния хормонален порив, предшественичките ни придобили повече мозъчен контрол върху сексуалните си желания.

Те вече можели да се съвкупяват по милиони нови причини, включително власт, злоба, похот, приятелство и любов.

Това става причина да се появяви на мода един от първите въпроси, които внасят раздор между половете: „Иска ли тя или не?"

Постоянното съперничество, любовните връзки и смяната на партньорите през вековете постепенно променяли телата ни.
Когато прадедите ни образували двойки и заработили заедно, селекцията започнала да развива и човешкия мозък.

Антрополозите предполагат, че така е започнала да се заражда човешката психика.


...

*
Женските шимпанзета пигмеи, известни също и като боноби, ежедневно проявявят сексуален интерес към други женски индивиди. Хетеросексуални врьзки се наблюдават през по-голямата част от менструалния цикъл, но не през целия период. Женските делфини редовно мастурбират и се чифтосват без някакви признаци за периодичност. Женските индивиди от няколко приматни вида проявяват сексуално поведение извън периода на разгонване, например по време на безредици в общността, плен или бременност. Прилепите си правят фелацио.
Могат да се приведат много такива примери за изключения, но въпреки това огромното мнозинство от хетеросексуалните връзки при женските примати се осъществяват по време на разгонването.
**
ИЗНАСИЛВАНЕТО ПРИ ДРУГИ ВИДОВЕ: Извършени са наблюдения в условия на „свободен достъп", когато едно женско обикновено шимпанзе, горила или орангутан живее в една клетка с мъжки екземпляр от същия вид; всяко животно има непрекъснат достъп до другото. В някои случаи и при трите вида мъжкият се налагал на женската и я изнасилвал без оглед на сексуалния й статус или предпочитания /Nadler 1988/.
Най-честите и очебийни примери за изнасилване са наблюдавани при мъжките орангутани. Изнасилвания са ставали през всеки от дните, когато двойката е била заедно в клетката, независимо от фазата на разгонване при женската или интереса й към секса. После поставили врата, която разделяла клетката по средата така, че женската да може да минава свободно при мъжкия, но той да не може да преминава свободно в частта, обитавана от нея. В тези условия женските от всичките три вида са търсели съвкупление само по време на ограничен период - в средата на цикъла си на разгонване /Пак там/. Затова, когато женските получили контрол върху чифтосването, сексът станал периодичен / Пак там/.

Изнасилването се среща и при човекоподобните маймуни, които живеят на свобода. Съобщава се за два случая за насилствено чифтосване сред шимпанзета. И в двата, мъжкият пресякъл пътя на женската на дървото и я принудил да се чифтосат. Мъжка горила е била наблюдавана неколкократно как прави агресивни жестове към женски екземпляр по време на ухажване, но нито веднъж не е имало насилствено съвкупление. Изнасилването може би се среща като първична стратегия на възпроизвеждане при незрелите мъжки орангутани. Напълно зрелите мъжки екземпляри създават двойка с женската по време на нейния период на сексуална отзивчивост; те не насилват женската. Незрелите мъжки индивиди често пъти пресрещат женската и се опитват да се чифтосат със сила. Това поведение на „изнасилване крадешком" се смята за „стабилна алтернативна стратегия" за възпроизвеждане при орангутаните. Изнасилването се наблюдава и при други видове, като патици, чайки, чапли, албатроси, крайбрежни лястовици. При моногамните гнездящи на колонии крайбрежни лястовици например мъжкият, свързан с една женска, се опитва да привлече други женски с установени партньори и да ги принуди да се чифтосат.


...

29 коментара:

Анонимен каза...

От цялата работа, доколкото успях да се концентрирам разбрах едно. Имаме различна еволюция заради създаване на силно социално обусловено съзнание. Вярно и при животните има ята,стада,групи и йерархия,но изглежда това се оказало движещо в нашата еволюция.

Синаир каза...

Интереса клати феса, в случая капелата...

Анонимен каза...

Да бе, да...това са само прилики ;).Горките шимпанзета и клетите извънземни девойки създали биологични мутанти със самозадържащи и саморазрушителни механизми при размножаването.По онова време нещата бяха по-прости Р))

Светла каза...

Момчета,
за сега целенасочено опитвам да се въздържам от обратна връзка, защото ще продължа с постовете.

Но коментарите ви, са ми много важни.

Каквото и да ви дойде на ум, не се притеснявайте да стреляте.

Първо, защото не се чувствам сама в търсене на човека. За мен е важно да чувам, че ми "следите мисълта" и второ, защото вашият отзвук, (ще) ме насочва в подаването на информация.

Тази поредица, която започнах "В търсене на човека" има преди всичко за цел да освободи задаването на много въпроси, които обикновено стоят заключени в нас, в безформено, оплетено мъгляво кълбо.

Колкото повече въпроси съумеете да изкажете... да повдигнете... толкова по-ще ме улеснявате докато се мотам в тъмницата, дето съм тръгнала да търся човека.

Дори и с усмивка да се обаждате, пак ще ми е по-добре, че няма да ме е толкоз страх от тъмното :)

Светла каза...

Весо,
колко си лаконичен :)))))Е бива ли!
:)
Ако не щеш доброволно да разказваш, ще намеря начин да те разприказвам :)

Светла каза...

Синаир,
безспорно...
интересът - обслужването на основните животински потребности присъства като обяснителна логика за много от явленията регистрирани от еволюционната теория.

От една страна ДНК определя поведението на растенията, животните и хората. От друга нагаждането на изброените към средата, адаптирането им към нея, по обратен път, чрез мутации, променят ДНК.

Тези процеси движат еволюцията.

Светла каза...

Интересните въпроси около потребностите са:
има ли чисто човешки потребности?(интереси) и ако да кои са?

За да разберем се оглеждаме в(сравняваме с) животните, тези, с най-близко ДНК до нашето.

Все пак, за да се получи такова трайно изменение на влагалището на жената и е било нужно не един - два пъти да пожелае да прави секс с партньора си лице в лице, а много, неизброимо много пъти и не само, но всички тези три изменения, за които говоря в поста, за да се случат, са обусловени и със съгласието и на мъжа, който ги е подкрепил и трайно им е отговорил.

Значи толкова ясно изразена генетична промяна, е израз на удовлетворяване на някакви общи потребности между мъжа и жената.
Няма как да е само на единия.

Ееее тогава,
какви първични потребности и у мъжа, и у жената, са случили... са направили възможни, чрез дългото им обслужване, гореописаните физически изменения при жената?

И животните имат ли тези потребности?

Ако да, защо тогава, от около 3 мил. години, животните не успяват да си ги обслужат, така както хората са успели, променяйки се физически?

Ако не, тогава, какво по дяволите е предизвикало появата на толкова трайни потребности, обединяващи мъжа и жената в общо дело, довело да въпросните генетични изменения?

Мъжът и жената, чисто логично погледнато, от еволюциоонна гледна точка, спокойно могат да се размножават и без тези три физически изменения при жената. Те не служат пряко на размножаването.

Защо точно женският индивид е „претърпял промяната”?
Не може с два аршина да се мери.
Ако за изправения стоеж и вървеж, са приети определени обяснения, които са от особена важност за представата ни за очовечаването, би трябвало и това, което се е случило с жената, не само да не е случайно, но и да е важен указател, карта за някакъв траен процес във времето, в което нашите организми са реагирали с подобен ДНК отговор.

Не вярвам, че така зададени въпросите ми са безцелни.

В крайна смета, щом дръзнахме още непроходили да ровичкаме в ДНК, е добре да се стегнем и да разберем поне малко повече за това кои сме, какво сме.

Считаме, че имаме достатъчно ясна представа какво е животно.
Също и какво е машина. Та нали ние ги създадохме.
В животните се оглеждаме, за да опознаем телата си.
В машините, за да опознаем мозъка си по пътя на проекцията.
ОК!

Но това, че знаем, че не сме животни и не сме машини, въобще не ни прави да знаем какво сме.

Някой може ли да ми даде определение за човек?

И не ми казвайте,
че човек е това, което не е животно, нищо, че прилича много на него и не е машина, нищо, че и на нея прилича.

Може ли да е хибрид между машина и животно и как така, ако е възможно? Как въобще подобна идея би могла да се впише в еволюционната теория?

Разровете речниците и ще настръхнете като прочете определението за човек, ако поне малко сте чувствителни към общата безпомощност и незнание, в което самоуверено киснем.

Малко хора осъзнават... малцина са тия, които се замислят над факта, че ние не знаем какво е човек и не само... но дори не смеем да го определим...

Можем да продължим и така да си живеем... вероятно...
но аз мисля, че това не може да е безпоследствено за вида ни и многото проблеми, които изведнъж връхлетяха човечеството са отражение на това ни безхаберие.

Светла каза...

От друга страна, ако това наистина се е случило:
Удовлетворявайки общи потребности, мъжът и жената са успели да предизвикат генетични съществени изменения (у единия),
то тогава съвсем възможно би било, ако войната между половете ескалира, това също да промени телата ни.

Светла каза...

Ама съм дърдорана:(
Казах, че няма да говоря и пак не се стърпях и насипах...

Не искам да ви задушавам с моите мисли... ще им дойде времето и ще ги поднеса за обсъждане...

Ще ми е много приятно и полезно, ако ми споделяте вашите мисли и асоциации.

Още повече, ако има мисли и на мъже и на жени...

Аз ще продължа с постовете.
:)

Синаир каза...

тези 3 неща, над които ти разсъждаваш за мен са само част от огромния океан различия произлизащ от една единствена дума - РАЗУМ

в момента преоткриваш топлата вода....е да еволюцията е сложен процес, някои от различията са произлезли от това че разума и интелигентността ни се е развивал, но процеса е и обратен, доста новопоявили се потребности са ни накарали да мислим, границата е тънка, ръка за ръка вървят нещата....може би не съм те разбрал, аз обичам често да обобщавам и опростявам нещата...

а какво мислиш над това, че мъжът не се е променил особено физиологически спрямо разглежданите промени при жената...тоест той е винаги готов по дефоу да задоволи нагона си...да помислим и над леко вулгарните съвременни понятия "Жената дава на мъжа"..."Отваря му се парашута"...

Светла каза...

Синаир,
ще опитам да стана по-ясна.


По първият въпрос, който засягаш:

Генните инженери много залагаха на разгадаването на човешкия геном, което се случи 2001г.

След картографирането му обаче, останаха доста изненадани.

Оказа се, че имаме много по-малко гени от колкото се предполагаше. Около 30 - 40 хиляди.
После се установи, че имаме 99,9 % покриваемост на гените си, с тези на шимпанзетата. Т.е, сме много по-близки до тях отколкото до орангутаните и горилите, ако изобщо на този фон на минимални генни отклонения може да се каже, че сме далече от маймуните изобщо, както и от много други млекопитаещи.

В сравнение - оказва се, че имаме само двойно повече гени от кръглият червей или от плодната муха напр, както и от множество растения.

Генно погледнато, може да се каже, че сме направени от същата материя, от същият материал, от който са направени маймуните, растенията и всичко живо.
Генните ни различия, са процентно нищожно малки.

Учудвам се, че голяма част от хората си мислят, че нямат нищо общо с животните, които и да са те, а че имат някаква покриваемост с растенията, изобщо не им минава и през ума.

Проблемът е точно обратен. все повече не е ясно, по какво се различаваме от живият свят на планетата ни.

Употребяваш думата разум.

От еволюционна гледна точка, човекът може би е единственото същество, което се държи подчертано нерационално. Подобно поведение се наблюдава много рядко в дивата природа и обикновено след някакво предизвикано от човека съприкосновение.

Един вид, "полудяването" си е предимно човешка черта.В естествената си среда животните се държат доста предвидимо и логично.

Разприказвах се и избързвам много. Исках постепенно, след като дам много повече информация, да обсъждам тези екзистенциални аспекти на нашето съществуване.

Обсъждането на това какво е разум и как той се съвместаява с животното, което сме, ще оставя за по-натам.

Светла каза...

След разкодирването на човешкия геном се появи и още по фрапантна изненада, наред с потвърждебието, че навярно сме "избръснати" маймуни.
:)))

Изненадата за научното общество бяха 223-те гени, присъстващи в човешкия геном, които нямат аналози в никой от по-долните слоеве на еволюционното дърво.

Теорията на еволюцията на Дарвин бе разклатена и от откритието, че човешкия геном съдържа само 30-40 хиляди гени, вместо предсказаните 100 хиляди.

Много от другите гени бяха открити в растения, низши животни и бозайници.

Техния произход може да се проследи почти до първата ДНК, възникнала в първичния бульон. Мистериозните 223 гени обаче не се срещат никъде по пътя на еволюцията преди човека, освен във няколко вида бактерии.

Учените не могат да обяснят появата на тези гени у човека по друг начин, освен чрез сравнително скорошно “хоризонтално пренясане от бактерии”.

Казано с други думи, сравнително скоро, по отношение на цялата Еволюция, в генома на човека са се вмъкнали 223 гени, които не са плод на еволюцията, не са се движили вертикално по еволюционното дърво, а са преминали хоризонтално от бактерии.

На пръв поглед 223 гени не са кой знае какво, като се има предвид целия набор от около 30000 гени, но всъщност тези гени са причина за огромни различия между нашия вид и този на човекоподобните маймуни например.

Човешкият геном е съставен от около три милиарда нуклеотида. Само около един процент от тях са групирани във функциониращи гени, като всеки ген е изграден от хиляди нуклеотиди.

Разликата между шимпанзето и човека е около един процент, което е около 300 гени. Излиза, че 223 са повече от две трети от разликата между човека и шимпанзето.

Анализи на функциите на тези гени, направени въз основа на протеините, които произвеждат, показва, че те включват не само протеини, свързани с важни физиологични и психологични функции.

Тези 223 гени са отговорни за важни неурологични ензими, които се произвеждат чрез митохондричната ДНК, така наречената ДНК на Ева, която се унаследява само по майчина линия. Това откритие поставя под въпрос хипотезата за хоризонталния бактериален пренос.

Ръководителят на картографирането на човешкия геном, Стивън Шийрър, казва за хоризонталния пренос:”Това е скок, който не следва познатите ни еволюционни теории”. Нещо повече, учените не могат да определят със сигурност източникът на гените. 113 от тези 223 гени са широко разпространени сред бактериите. Анализи на протеините, произвеждани от тези гени, показват, че от 35 идентифицирани протеина, само 10 имат двойници сред гръбначните.

Останалите 25 са уникални и се срещат само при хората.

“Не е ясно дали трансферът на гени е бил от бактерии към хора или от хора към бактерии” посочва Робърт Уатерсън от Вашингтонския университет, който е и втори директор в проект “Човешки геном”.

Светла каза...

С тези открития въпросите около това, какво аджаба е човекът, се насочват в нова посока.

Ако хората не са придобили тези 223 гени от бактерии, то тогава от къде са се взели те?

Този въпрос ще остане отворен още дълго време.

Има хипотеза, която изказва вероятно предположение, че извънземна цивилизация, тази на Анунаките, е имала нужда от работна ръка на Земята и за целта е използвала развилите се през това време ( преди 450 000 години ) човекоподобни маймуни, за да си я направи. Хипотезата е, че извънземните са модифицирали генома на маймуните, като са прибавили и част от своя генен набор, за да получат Адам, първия човек.

Това кореспондира с текстовете от Библията, в които се твърди, че Бог е създал човека по свой образи подобие, но засега тази хипотеза няма необходимата доказателствена база, за да докаже твърденията си.

Аз имам съвсем друга хипотеза.
:)))))

И имам право да си фанатазирам, на фона на всеобщото хипотезиране...

Моята хипотеза е пряко свързана с репродуктивността ни, както и с репродуктивността изобщо...

Светла каза...

Относно въпросите за мъжа и жената, които засягаш.

Така и така всички бълват хипотези, на този фон не виждам защо и аз да не споделям моите.

Независмо, че мъжкият полов член е претърпял промени по посока удължаване и удебеляване, има вероятност "мъжкият човешки вид" като цяло да "демонстрира" доста по-голяма "еволщционна ригидност" в сравнение с "женския човешки вид".

Тук идеята, че при човека има разлики между мъжкото същество и женското, които могат да да се задълбочават е съществената.

Безспорно това трябва да се изследва.

Повечето хора, биха погледнали на гореспоменатите еволюционни различия, чиито носител е по-скоро жената, като на "слабост" като на "нагаждане" към мъжа. Добре, но от еволюционна гледна точка това е по-печеливша стратегия за оцеляване. От еволюционна гледна точка, оцеляващите, адаптиращите се, са тези които се променят, които мутират.

Какво би се случило, ако нещо което е било едно цяло - един животински вид - едно животно, но полово разделено от еволюциатя на мъжко и женско,
вземе, че тенденциозно започне да се "разцепва" до степен, че двете му половини така да се отдалечат една от друга, че едната да мутира в самостоятелен вид, застрашаващ и унищожаващ по този начин другата половина, постепенно "претопявайки я", трансформирайки я доминантно?

Вероятно това е пътя ни към андрогинност.

От друга страна, аз си мисля, че ако има извънземна намеса в нашето появяване като вид животни - човеци,
то точно "половите" проблеми биха били много по-силен, логичен и ясен мотив за подобна намеса.

Има голяма вероятност андрогинността да създава сериозни проблеми за развитието на "човекоподобните" видове същества.

Дори имам редица хипотези защо би могло това да е така.

Постепенно ще изказвам по нещичко.

Синаир каза...

цитирам :

"От еволюционна гледна точка, човекът може би е единственото същество, което се държи подчертано нерационално.Един вид, "полудяването" си е предимно човешка черта.В естествената си среда животните се държат доста предвидимо и логично."

нерационално за кого ? за теб нещо нерационално за мен може да е много рационално, аз мисля по различен начин от теб примерно...

така е животните се държат предвидимо, за тях е важно да оцелеят и създадат потомство....този, интелект , тази наша еволюция в мисленето и самоосъзнаването ни е донесла и понятия като СУЕТА, ОСЪЗНАТА ПОТРЕБНОСТ, ГОРДОСТ, ТЩЕСЛАВИЕ,ОМРАЗА, ЩАСТИЕ

Тоест ние сме греховни по Божия смисъл, угаждаме си на желанията, пресметливи сме, комбинативни сме, умни сме, хитри сме...НО сме и велики художници, писатели, учени...Ние сме ХОРА....Силата на ума и съзнанието ни е все още непозната на научния свят....погледни блога си, остър нестандартен ум, страхотни статии, провокативен диалог с читателите ти....как можеш да търсиш и намираш най - голямата разлика между теб и животното в това какъв ти е оргазма и в каква поза се ебеш и да генерализираш ........това е само парченце от пъзела...има много по-важни въпроси...за мен ти си свръхсексуална и всички важни въпроси и тези, които искаш да повдигнеш незнайно защо се пречупват през призмата на секса...все едно нещо ти хрумва в главичката, сядаш и в един момент топли вълни те обземат, похотта надделява и залиташ словоблудствайки и изнасилвайки себе си и читателите....това си ти нали, тази която е написала тази статия, а не някоя героиня в много от пиесите ти....не че секса не е водеща сила в еволюцията напротив...но секса е нещо , което освен че ни дава сили даден момент ни прави зависими и слаби....заслепява ни....трябва да се постигне баланс...разбира се това е твой избор, просто си казвам мнението....за мен статията ти щеше да има повече тежест ако беше обхванала по-глобално нещата и примерно последните 3 коментара ти бяха съставлявали ядрото й......много мисли бушуват и страсти в теб,овладей ги и систематизирай ги....

П.С.
Това ли е твоята движеща сила - секса ? Тя ли налива масло в желанието ти да пишеш, търсиш , разсъждаваш, споделяш ? Може би ще кажеш не, но за мен това е неосъзнато да.....

Синаир каза...

може би искаш и ние твоите читатели да се включим в твоята словесна оргия...оставяш ни полуотворена вратата и ни подканяш често....да станем огнено кълбо от курове и путки, и хвърчаща навсякъде пот,сперма и слюнка...да се давим от похотта си и треперим от негата си...да говорим за всичко с езика на надървения пенис и пламтящата вулва, да чукаме автора на блога и да стенем чукани от него.....понякога си мисля, че това искаш...

Светла каза...

Синаир,
интересна, изненадваща за мен рефлексия :)

от изнасилване ли се оплакваш?
:)Винаги съм страдала от невъзможността да кажа всичко и то наведнъж.( хем говоря като скоропоговорка)

Няма как да сложи човек покрив, ако не построи основа.
Свикнала съм докато строя да ме замерят с яйца и домати, да ме плюят и псуват... съдба.

Дори се отчайвам, само като си помисля, че...
и да направя някой фокус и набързо да спретна основата, чрез огромно сгъстяване на информацията, за да турна така желания покрив, та да изглежда "формата" която поднасям завършена, с което много по-ясна,
пак ще се натъкна на същото емоционално отхвърляне, което имам способността да предизвиквам.

И аз не съм очарована, но основата ни е животинска.
Никак не ме кефи!

Още повече, че животинската ни основа, далеч не ми се струва голямата беда.
А има и хора, дето още не са преживяли, че земята не е центъра на света...

Както и да е... за това по-късно.

За сега ще се придържам към плана си.

Ако толкова голяма част от нас е направена от същия "материал", чрез който функционират животните, защо да не се огледаме и да не опитаме да узнаем повече за тях?

Ето прекрасен повод да се проявим като човеци... та единствено ние се търсим.

Ще публикувам всичко, което имам като информация за шимпанзетата.

И ви се извинявам... свива ми се сърцето...
но
шимпанзетата ядат...(занимават се с осигуряване на изхранването си), сер**, правят секс... и отглеждат потомството си... основно това правят (с)през живота си.
Простете ми за това... че знам.

Знам,
размножаването ни, е доста унизително... и все по-унизително ще става, колкото повече се изпразва от първичния си смисъл...
И никак няма да ни е лесно да го направим по-приемливо и смислено.

Не твърдя, че ние сме шимпанзета.
Не вярвам да има здравомислещ човек, още повече учен, който да го настоява.

Все ми се струва, че, за да разберем по какво се различаваме от животните, трябва да минем през някои неприятни за човешкото ни самочувствие сравнения с тях.

Колко човешко е да гледаме с надменност върху произхода си?

Поради що се срамим да се наречем и животни?

Аз се отнасям с дълбоко уважение към живата природа, към животинското в нас... и ако искам да се отлича от негативните му аспекти (ако открия такива), то ще е добре да се(ги) опозная.

Затварянето на очите ли е това, което ни прави хора?

Не вярвам, че някой може да "контролира" животното в себе си, без да го опознае, без да се хармонизира с него.

Важна част от "машината" ни в главата, много се опъва на интеграцията...

Ами ако точно това пък е човешкото предизвикателство пред нас... да успеем да намерим сили и умения да интегрираме "цъкащите" си глави с животното в нас?

Ако това се окаже билетът ни за оцеляване?п.с.

чудя се... що изглежда, че се държа като разгонена кучка (и то и под постове с научно съдържание) Ти не си първият, който се оплаква.
Може и да е щото съм комплексарка (каквото и да означава това).
Избивам комплекси (справка - Шефът)
Сигурно съм фригидна.

Всички си имаме проблеми...
Или?

:)

Синаир каза...

ами да, влизам тук и от вратата се нахвърлят весталките, събличат ме бързо и ме потапят във ваната със словесна луга....после се загася лампата и става мазало :) докато се усетя се озовавам в средата на пламтяща....дупка с лава...от отверстията ми стърчат сламки, а диви амазонки раздават камшици наляво надясно :) и като се погледна и мастурбирам неистово ( ментално разбира се ) :)) не се оплаквам,че си разгонена кучка (на мъжете май им харесва) но мислех , че искаш да се огледаш в очите на читателите и затова споделих какво мисля... със сигурност не си комплексарка, поне не и голяма...фригидна ни най малко, напротив....точно обратното....хиперсексуална си, не искам да те плюя

относно шимпанзетата отдавна съм отхвърлил Дарвинизма...според теб защо има все още племена , които не са еволюирали от хиляди години - примерно в джунглите на Амазония ?

но за всеки случай тезата ти е интересна, оглозгай я докрай както правиш, когато си наумиш да разсъждаваш за нещо :) казвам го с усмивка...а и сега се сещам, шимпанзетата като са на два крака, колко пози използват за секс ? дали и една десета колкото тези стари фантазьори хората ? ах тези хитреци...

П.С.

Много е удобно да оправдаваме някои от постъпките си с животинския си произход...

Синаир каза...

проблема е , че човек трудно се концентрира върху научна теза, когато му е поднесена от гола мастурбираща жена с температура на тялото близка до точката на кипене :) и се чуди кво става, да си събува гащите или да си слага академичните очила :)

Синаир каза...

нали знаеш , кръвта е или горе или долу :) двете глави трудно функционират заедно...

Светла каза...

Забравих да ти спомена, че ми се струва, че идеята за "непорочното зачатие" е андрогинна.

Всичките идеи обаче са ми толкова налудничави, че по-подходящо биха се вместили, а и възприети ако са под формата на фантастичен разказ.
Върти ми се... бременея... ще видим кога ще се роди.
А до тогава... се оказа, че не мога да си мълча :)


п.с.
казала съм ти... два... не два... три пъти да четеш и тогава да режеш... все забравяш, хем сам стигаш до този извод :)

Nadinka каза...

С всичко съм много съгласна, но "Клиторът не е безчувствена тъкан, както зърната на гърдите при мъжа..." ме вкара в размисли. Това за мъжките зърна не е вярно, струва ми се. Едно елементарно докосване го доказва.
Освен това доста жени всъщност полудяват за секс точно по време на овулацията си, макар че повечето не са наясно кога се случва тя ;))

Светла каза...

Надинка, поправям не добре изказаната идея за мъжките зърна:)
Благодаря за забележката :)

а относно овулацията...

нямаш идея колко жени са загубили (губят) връзката с тялото си...

limitednickname каза...

Ама възстановете връзката с тялото си бее... жени ;)

Синаир каза...

Клиторът не е безчувствена тъкан, както зърната на гърдите при мъжа...

не е вярно разбира се, поне по моето тяло няма безчувствена тъкан...освен мазолите по краката ми може би, но и там с нужното усилие могат да се постигнат чудеса ;)

Веселчун каза...

Привет Светле ... попаднах по един необичаен начин на блога ти ... Интересни неща и факти научих от това което пишеш... Продължавай в същи я дух. Аз също се интересувам от тематиката за произхода ни, секса, различията от животните и т.н. Аз лично също съм стигнал до извода че имаме животински и извънземен произход. Искам да ти подхвърля разни идеи за размисъл.
1.В еволюцията като че ли има две линии на развитие- еволюция на формата/гена и еволюция на съзнанието в тази форма.
2.В Човешката форма/ген е добавена нова/извънземна програма за развитие на индивидуално съзнание и качества- изяждане на ябълката от Ева
3.Зад сексуалността на човешките същества може би не стои само идеята за зачеване и раждане - органите ни за секс са в долната част на тялото, където са органите за отделяна... Всъщност зад човешката форма, органи, секс, отношения винаги стои енергия и енергиен обмен.
4. Животинската ни част аз приемам като инстинктивната ни, по низша природа и съзнание върху която е внедрена душа - по висша форма на индивидуално съзнание, самообучаващо и самоеволюиращо като съзнание ... това според мен ни кара да усещаме понякога една двойственост и конфликт ...
Ето ти и малко четива:


Джон Бейнс - Тайното учение - за извънземния ни произход
Джон Бейнс - Съществува ли жената http://evaandadam.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

Спас Мавров Теория на енергийният обмен - Енергиен обмен между мъжа и жената http://evaandadam.blogspot.com/2009/06/ii.html
http://evaandadam.blogspot.com/2009/06/i.html

Алис Бейли / Джуал Кхул - Подвизите на Херкулес - уроците на човешката душа по колелато на Зодиака - за пробуждането на висшата ни същност/природа/съзнание и обучението и подвизите на човешката душа по колелото на Живота http://evaandadam.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Нова Тантра - http://newtantra.blogspot.com/

Надявам се да ти е полезно и приятно четенето ...

Ще ми е приятно да дискутираме заедно темите от Живота ..

Поздрави

Светла каза...

Пич,
добре дошъл в клуба (блога) ми. Яко ме върти напоследък шайбата, не само съчмата, та като открадна време ще прегледам линковете. Ако те напира да ми споделяш нещо, не се въздържай - насреща съм, макар и някога да реагирам по-късно.
Поздрави!

Char каза...

Nadinka, напълно подкрепям. Както за мъжките зърна, така и за "разгонването" при жената. Аз мисля за секс, само когато съм в овулация. Всъщност дори така разбирам, кога настъпва овулацията ми (не толкова по количеството и вида на цервикалната слуз) и в коя фаза на цикъла си съм изобщо според начина, степента, настървението, с които мисля, искам и търся секс. През другото време е абсолютно невъзможно да дам такова нещо от себе си. Когато съпругът ми се опита да бъде "по-ласкав" с мен по друго време получава чисто и просто едно предупредително и абсолютно категорично изръмжаване (или по-сполучливо го докарвам на измучаване) от моя страна. И това поне за мен е напълно циклично от както се помня като жена.

Char каза...

"ние не знаем какво е човек и не само... но дори не смеем да го определим..."
Светла, напълно съм съгласна и най-вече за второто. Поне за себе си. Страшно ми е интересно да те чета. Онзи ден те открих покрай едно ровичкане в нет-а за една математическа главоблъсканица и се зарових в блога ти...
Ще го правя още дълго. Определено имаш интересна мисъл. :)

Публикуване на коментар