петък, 25 април 2014 г.

Лудото влюбване

..."Влюбеният мъж, ще замени целия свят за едно сърце.
Влюбената жена, за едно сърце ще промени целия свят..."

А дали е така? Кой? Кой ще ни каже?

Според проучвания на невро – биолози от центъра по геномна регулация в Барселона и учени от университета в Ню Джърси, САЩ, „лудото”влюбване и при двата пола активизира дълбоки центрове и кръгово верижно свързани нервни структури в двете мозъчни полукълба, като най-активна става един малък, но важен сектор в средния мозък. Същата област се активира и от някои наркотици – като напр. кокаин, амфетамини, марихуана.

Емоционалният глад за еуфория и радостни изживявания обаче (предопределени до голяма степен от производството на допамин в организма, който на свой ред се отделя както при влюбване, така и под въздействието на определени наркотични вещества) се оказва също толкова важен за оживяването ни, колкото и чисто физическия ни глад от храна.
Провеждани са експерименти, както с хора, така и с мишки, които по неоспорим начин доказват, че ако няма достатъчно стимулиране на тези мозъчни центрове, опитните лица и животни изпадат в тежка депресия, губят смисъл и мотивация за живот (химичните процеси в организма са същите като при наркочната абстиненция) и не след дълго умират.

Нещо повече… до скоро се смяташе, че мозъчните клетки умират безвъзвратно. Сега вече се знае, че именно любовта предизвиква специфични процеси на регенериране на невронните мрежи, създаване на нови по-сложни структури и увеличава значително капацитета на мозъчните способности.

Хората, които не страдат от недостиг на любов и обич, рядко прибягват към наркотици. Любовта е нужната храна и естествения стимулант /наркотик/, енергиен източник на живота! Наркотиците са само нейни заместители.
Наред с тези изследвания се доказаха и отдавна известни истини.

При влюбените жени, много по-силно са активирани мозъчните центрове отговарящи за слуха и тактилните (на допир) усещания, а при мъжете - зрителните .
Не случайно, огромният процент от еротични списания са за мъже, а жените се пристрастяват към лиричното нашепване на гласа на любимия, както и към физическите му докосвания.
За това, точно при жените, е много по-разпространено и характерно, лудото влюбване след факта на секса.
При мъжете, ако това не е придружено с „нужната” за целта очаквано възбуждаща гледка - телесния образ на жената отключващ влюбването, половия контакт, често минава просто за „секс за една нощ”.

Тук, не коментирам случаите, в които сексуалният интерес се запазва по икономически причини. Рядко икономическите изгоди предизвикват лудо влюбване, но и такива случаи са наблюдавани. Зависят от щедростта и големината на портфейла. Все още е мистерия за учените, кои мозъчни центрове са активни при тези процеси и как точно протича биохимията им. За това, не е коректно да ги обсъждам в контекста на тази си статия.

Влюбените и със затворени очи продължават да виждат любимия(та), защото активността на мозъчната кора, за разлика от невлюбените, отшумява много по-бавно и процеса на подаване на сигнала до мозъка поддържа дълго образа му, както „вътрешното чуване” на гласа му и усещанията, предизвикани от докосването му.

Изследванията на мозъка развенчаха и един неприятен мит, като че ли създаден от Фредерик Бегбеде. Оказа се, че само за някои „Любовта трае три години”. Вероятно за тези, които не умеят да подклаждат и поддържат огъня й.

Любовта, е възможно да трае и „ цял живот”. Но, може би, за да се случва „това чудо”, е нужно човек да вярва в него, да го желае и да е убеден в необходимостта от него, както и да е щастлив от ефектите, които предизвиква.


...

...

Universum


...

Отсъствието на жената - още топло -
разпускаше на кактуса бодлите.
Помръкваше лицето на мъжа.

Нима и празнотата хвърля сянка?

Добромир Тонев